Obvestilo o oddaji ponudbe za izvedbo 3-letnega EU projekta
promocije evropskih shem kakovosti in izdelkov iz svinjskega mesa – na trgu Republike Srbije  (2020-2023)

GIZ Mesne industrije Slovenije je na objavljeni razpis EU – za sofinanciranje programov promocije kmetijskih in živilskih proizvodov
https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/opportunities/topic-details/simple-05-2019
oddal vlogo za sofinanciranje 3-letnega programa promocije shem kakovosti – promocija izdelkov iz svinjskega mesa na trgu Republike Srbije. Marketinške agencije smo povabili, da svoje ponudbe za pripravo in izvedbo programa oddajo najkasneje 14.11.2019, s priporočeno pošiljko na naslov: GIZ Mesne industrije Slovenije, Dimičeva 9, 1000 Ljubljana.
Projekt mora slediti smernicam nove EU promocijske politike, z upoštevanjem:

Dodatne informacije: giz.mi@siol.net ali na tel.: 041 790 853

Datum objave: oktober 2019

 

Podpis sporazuma o izboljšanju položaja slovenske prašičereje

Peti dan letošnjega mednarodnega sejma AGRA je minil v znamenju prašičerejcev. Zvrstili so se številni strokovni posveti, najpomembnejši dogodek pa je zagotovo podpis sporazuma s ciljem revitalizacije panoge slovenske prašičereje in krepitev celotne verige oskrbe v Sloveniji rojenih in rejenih prašičev. Sporazum so podpisali Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zadružna zveza Slovenije, Slovenska zveza prašičerejcev, GIZ Mesne industrije Slovenije, GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij ter Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano RS.

Na podlagi zaveze Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano,  se prašičereja opredeli kot strateška panoga. Država bo oblikovala celovit nabor ukrepov, z namenom krepitve razvoja panoge v sedanji in prihodnji finančni perspektivi. Deležniki v verigi s prašičjim mesom pa so se zavezali, da bodo ob ustrezni spodbujevalni politiki, povečevali stalež slovenskih prašičev, s ciljem povečati samooskrbo  in  vključitvijo sektorja v shemo Izbrana kakovost.

 

Datum objave: avgust 2019

Razvajajte svoje čute na že tretjem Festivalu kraškega pršuta

Že tretji Festival kraškega pršuta, ki bo potekal v soboto, 8. junija 2019, med 9. in 14. uro na Pogačarjevem trgu v Ljubljani, bo namenjen razvajanju vseh petih čutov. Obiskovalci bodo lahko uživali v brezplačnih degustacijah kraškega pršuta, se seznanili z njegovim evropskim simbolom kakovosti – zaščiteno geografsko označbo ter spoznavali značilna zelišča s Krasa in stare kraške običaje. Prijetno vzdušje bo ustvarjala etno glasbena zasedba Kranjci. Vzemite si čas za užitek ”po kraško”.

V soboto, 8. junija 2019, med 9. in 14. uro, bo Pogačarjev trg v Ljubljani že tretje leto zapored v znamenju kraške kulinarične mojstrovine – kraškega pršuta. Na prireditvi bodo obiskovalci lahko brezplačno okušali slasten kraški pršut, opazovali mojstre pri rezanju tankih rezin pršuta ter izvedeli več o proizvodnji te vrhunske kulinarične specialitete, ki jo prepoznamo po označbi z evropskim simbolom kakovosti – zaščiteno geografsko označbo. Tudi letos bodo lahko v nagradnem kvizu preverili svoje znanje o kraškem pršutu in oznakah, ki zagotavljajo njegovo pristnost in kakovost, izžrebanec pa bo prejel cel kraški pršut.
Značilna kraška pokrajina s svojim razgibanim vetrovnim podnebjem nudi naravne pogoje za sušenje in zorenje tradicionalnih suhih mesnin. Zato letošnji Festival kraškega pršuta predstavlja Kras kot okolje, iz katerega prihaja pršut, ter njegove manj znane značilnosti, šege, navade. S petjem in plesom v kraških narodnih nošah bodo pričarali vzdušje prave kraške ohceti, kot je nekoč potekala v obmejnih kraških občinah. Submediteransko podnebje na Krasu je naklonjeno rasti različnih zdravilnih rastlin in dišavnic, zato smo povabili tudi zeliščarico s Krasa, ki bo predstavila zelišča, čaje, njihove značilnosti in uporabo. Zasedba Kranjci bo poskrbela za melodije z elementi etno in folk glasbe z vsega sveta ter priredbe zimzelenih uspešnic, ob katerih bodo kraške dobrote še bolj teknile. Festival kraškega pršuta bo torej pravi praznik za vsa čutila!
Festival kraškega pršuta je del evropskega projekta Evropske sheme kakovosti – jamstvo za kakovost, ki je sofinanciran s strani Evropske unije, njegova poglavitna cilja pa sta promocija evropskih shem kakovosti ter promocija kraških mesnin s poudarkom na kraškem pršutu. Projekt poteka pod sloganom »Evropska kakovost. Kraški pršut. Ponosni, da je naš.«

Datum objave: junij 2019