Preteklo soboto je Festival kraškega pršuta razvajal vse čute

Na Pogačarjevem trgu v Ljubljani so se že tretje leto zapored zbrali proizvajalci, rezalci, gurmani, ljubitelji in prijatelji kraškega pršuta, da proslavijo njegov edinstven okus in posebnosti okolja, v katerem nastaja. Obiskovalci so lahko opazovali mojstre pri rezanju tankih rezin in izvedeli več o proizvodnji te vrhunske kulinarične specialitete, ki jo prepoznamo po označbi z evropskim simbolom kakovosti – zaščiteno geografsko označbo. Tradicija proizvodnje kraških mesnin se je prenašala iz roda v rod po preizkušenih receptih. Trije proizvajalci, ki danes proizvajajo kraške mesnine z zaščiteno geografsko označbo, so iz tradicionalne domače proizvodnje razvili sodobno specializirane proizvodne obrate oz. pršutarne:

Kras d.o.o., Sežana, Pršutarna s Krasa d.o.o., Lokev, in Raouber, Oštirjeva kmetija Voglje, Dutovlje.

 

 

Danes je na tržišču mnogo različnih pršutov, vendar je kraški pršut samo eden. Na festivalu so se lahko obiskovalci poučili o tem, kaj ga ločuje od ostalih pršutov in kako ga prepoznati.

Da bi doživeli in si zapomnili njegov edinstveni okus, so bile na voljo brezplačne degustacije treh certificiranih proizvajalcev kraškega pršuta. Tudi letos so lahko v nagradnem kvizu preverili svoje znanje o kraškem pršutu in oznakah, ki zagotavljajo njegovo pristnost in kakovost, izžrebanec pa je za nagrado prejel cel kraški pršut.

Letošnji dogodek je predstavil Kras kot okolje, iz katerega prihaja pršut, ter njegove značilnosti, šege in navade. O tem je več povedala prava Kraševka – Vesna Guštin Grilanc, poznavalka ljudske kulture, kulinarike in običajev na Krasu ter pobudnica kraške ohceti – poroke po starem, ki jo ponovno obujajo v obmejni kraški občini Repentabor. Moški pevski zbor Kraški dom je zapel venček svatovskih in ženitovanjskih tržaških ljudskih pesmi, Tržaška folklorna skupina  “Stu ledi” pa je zaplesala venček plesov z naslovom Tržaška šagra, kjer smo lahko občudovali čudovite barvite kraške narodne noše.

Dišalo je po rožmarinu, žajblju, timijanu, šetraju in ostalih tipičnih dišavnicah, ki jih Kraševci uporabljajo tako v kuhinji kot za zdravje ljudi in živali ter v ljudskih običajih.

 

Zeliščarica Jadranka Jerina je namreč predstavila zelišča, čaje, njihove značilnosti in uporabo.

Zasedba Kranjci je poskrbela za melodije z vsega sveta in priredbe zimzelenih uspešnic, ob katerih so kraške dobrote še bolj teknile. Festival kraškega pršuta je bil pravi praznik za vsa čutila, saj so obiskovalci v tem ljubljanskem dopoldnevu okusili, kako je uživati po kraško (foto: Jure Makovec).

 

Razvajajte svoje čute na že tretjem Festivalu kraškega pršuta

Že tretji Festival kraškega pršuta, ki bo potekal v soboto, 8. junija 2019, med 9. in 14. uro na Pogačarjevem trgu v Ljubljani, bo namenjen razvajanju vseh petih čutov. Obiskovalci bodo lahko uživali v brezplačnih degustacijah kraškega pršuta, se seznanili z njegovim evropskim simbolom kakovosti – zaščiteno geografsko označbo ter spoznavali značilna zelišča s Krasa in stare kraške običaje. Prijetno vzdušje bo ustvarjala etno glasbena zasedba Kranjci. Vzemite si čas za užitek ”po kraško”.

V soboto, 8. junija 2019, med 9. in 14. uro, bo Pogačarjev trg v Ljubljani že tretje leto zapored v znamenju kraške kulinarične mojstrovine – kraškega pršuta. Na prireditvi bodo obiskovalci lahko brezplačno okušali slasten kraški pršut, opazovali mojstre pri rezanju tankih rezin pršuta ter izvedeli več o proizvodnji te vrhunske kulinarične specialitete, ki jo prepoznamo po označbi z evropskim simbolom kakovosti – zaščiteno geografsko označbo. Tudi letos bodo lahko v nagradnem kvizu preverili svoje znanje o kraškem pršutu in oznakah, ki zagotavljajo njegovo pristnost in kakovost, izžrebanec pa bo prejel cel kraški pršut.
Značilna kraška pokrajina s svojim razgibanim vetrovnim podnebjem nudi naravne pogoje za sušenje in zorenje tradicionalnih suhih mesnin. Zato letošnji Festival kraškega pršuta predstavlja Kras kot okolje, iz katerega prihaja pršut, ter njegove manj znane značilnosti, šege, navade. S petjem in plesom v kraških narodnih nošah bodo pričarali vzdušje prave kraške ohceti, kot je nekoč potekala v obmejnih kraških občinah. Submediteransko podnebje na Krasu je naklonjeno rasti različnih zdravilnih rastlin in dišavnic, zato smo povabili tudi zeliščarico s Krasa, ki bo predstavila zelišča, čaje, njihove značilnosti in uporabo. Zasedba Kranjci bo poskrbela za melodije z elementi etno in folk glasbe z vsega sveta ter priredbe zimzelenih uspešnic, ob katerih bodo kraške dobrote še bolj teknile. Festival kraškega pršuta bo torej pravi praznik za vsa čutila!
Festival kraškega pršuta je del evropskega projekta Evropske sheme kakovosti – jamstvo za kakovost, ki je sofinanciran s strani Evropske unije, njegova poglavitna cilja pa sta promocija evropskih shem kakovosti ter promocija kraških mesnin s poudarkom na kraškem pršutu. Projekt poteka pod sloganom »Evropska kakovost. Kraški pršut. Ponosni, da je naš.«

EU PROJEKT: PROGRAM PROMOCIJE KRAŠKEGA PRŠUTA NA NACIONALNEM TRGU

Projekt ref. št. 734216-ESHGIZSKLOK: Izvedbeni sklep EU Komisije: 18.11.2016
Sporazum ARSKTRP/ GIZ Mesne industrije Slovenije: 33043-1/2016715:

17.2.2017
Začetek izvajanja projekta: 1.3.2017
Trajanje projekta: 36 mesecev
Neto vrednost projekta: 633.136,00 €
Sofinanciranje EU: 70 % (30 % lastni delež)

CILJI PROMOCIJSKEGA PROGRAMA:

• Povečanje ozaveščenosti in prepoznavnosti shem kakovosti Evropske Unije:  aščitena označba porekla, zaščitena geografska označba, zajamčena tradicionalna posebnost Klik: EU sheme kakovosti.
• Sprememba ravni prepoznavnosti EU simbolov kakovosti

NOSILNI PRODUKT KAMPANJE: Kraški pršut

Kraški pršut je vrhunski slovenski mesni proizvod, ki se ponaša z zaščiteno geografsko označbo. Zaščitena geografska označba pomeni, da ima proizvod posebno kakovost, sloves in druge značilne lastnosti ter, da se proizvaja izključno na ožjem območju Krasa. Zaščiteno ime in evropski znak kakovosti jamčita, da so bili v proizvodnem postopku upoštevani vsi predpisi in izpolnjene vse zahteve Specifikacije, zato je kraški pršut eden in edini – pristen in izdelan po najvišjih kakovostnih standardih. Kraški pršut je povsem naraven izdelek, ki sledi tradiciji in je živilo za vse generacije, saj ne vsebuje nikakršnih kemičnih primesi, ki bi pospeševale proizvodnjo ali daljšale obstojnost. Je izvrsten kulinaričen užitek in žlahtna vez med generacijami.

SLOGAN KAMPANJE: EVROPSKA KAKOVOST. KRAŠKI PRŠUT. PONOSNI, DA JE NAŠ.

Na projektni spletni strani www.kraski-prsut.eu, ki je zelo dobro obiskana, lahko najdete številne informacije in zanimivosti o kraških mesninah in slovenskih proizvajalcih kraških mesnin (Klik: Kras, Pršutarna Lokev s’ Krasa, Oštirjeva kmetija Voglje).

Degustacije kraškega pršuta na prodajnih mestih in javnih dogodkih so osrednjega pomena, ker predstavljajo neposreden stik s potrošniki. V prvem letu je bilo izvedenih 160 degustacij širom po Sloveniji, kraške dobrote so lahko degustirali tudi obiskovalci mednarodnih sejmov AGRA in MOS ter zelo številni obiskovalci prvega Festivala kraškega pršuta, ki je 9. junija 2017 potekal na Pogačarjevem trgu v Ljubljani. Dodatne informacije ljubitelji kraških dobrot najdejo na promocijskem letaku, ki je potrošnikom na voljo v času degustacij na prodajnih mestih, zgodbo o kraškem pršutu pa si potrošniki lahko ogledajo na informativno izobraževalnem videu, ki se predvaja na javnih dogodkih in spletnih medijih.

Za vedno večje število tujih obiskovalcev pri nas, smo predstavitveni video o kraškem pršutu pripravili tudi v angleškem jeziku . Zagotovo pa ste opazili tudi velike obcestne plakate (6 giga plakatov in 200 jumbo plakatov), ki so se v spomladanskem in jesenskem času pojavljali na številnih lokacijah po celi Sloveniji.

Številne informacije o EU shemah kakovosti, simbolih kakovosti in o posebnostih kraških mesnin so bile objavljene na najbolj branih slovenskih novičarskih portalih (24ur.com, okusno.je, siol.net, zurnal24.si, delo.si, slovenskenovice.si, onaplus.si, odprtakuhinja.si, rtvslo.si, bolha.com).

Degustacije na prodajnih mestih potekajo konstantno, po različnih mestih Slovenije.

Za nami je odlično obiskovan in odmeven 2. Festival kraškega pršuta, ki je tudi tokrat potekal na Pogačarjevem trgu v Ljubljani. Več o Festivalu kraškega pršuta najdete na projektni spletni strani in Facebook profilu – FB Festival kraškega pršuta.

Kulinarično dopoldne na Pogačarjevem trgu v znamenju kraškega pršuta

Zunanje oglaševanje na velikih obcestnih plakatih tekom leta poteka po različnih lokacijah po celi Sloveniji.

Kje vse boste lahko degustirali odličen kraški pršut boste mesečno obveščeni na projektni spletni strani. Klik: degustacije