Študijski obisk srbskih urednikov in novinarjev v Sloveniji

Konec oktobra smo v sklopu projekta v Slovenijo povabili urednike in novinarje srbskih medijev. Na obisku enega največjih mesnopredelovalnih obratov ter priložnostni novinarski konferenci smo jim predstavili stroge evropske proizvodne in tržne standarde, ki jih pri svojem delovanju upoštevajo in izvajajo slovenska mesnopredelovalna podjetja, ter jih skozi gastronomska doživetja popeljali v svet bogate slovenske kulinarične tradicije. Spoznali so domovino kranjske klobase in v enem od najstarejših obratov za proizvodnjo kraškega pršuta videli, kako pridelujejo te cenjene kraške mesne specialitete. Študijski obisk smo zaključili z obiskom Lipice, domovino lipicancev in eno največjih kobilarn lipicancev na svetu.

OK festival v Beogradu

V sklopu evropskega projekta Originalni EU kvalitet – OK iz Slovenije, smo v soboto, 12.6.2021 na tržnici Kalenić, prebivalcem Beograda ponudili vrhunske mesne proizvode, katere so lahko brezplačno poskusili. Možnost so se imeli tudi razvajati ob kulinaričnih mojstrovinah srbskega chefa Božidarja Stefanovića, ušesa pa jim je, pod taktirko DJ-a, polnila slovenska glasba. Za piko na i, je s sodelovanjem v nagradni anketi šest srečnežev domov odšlo z velikim paketom mesnin.

Se vidimo naslednje leto!


Food stiliranje in fotografiranje

Septembra smo, kljub negotovi situaciji s Covid-19, uspeli organizirati delovni dan z namenom food stiliranja in fotografiranja za uporabo pri projektu Originalna EU kakovost. Svoja umetniška znanja z ogromno mero profesionalnosti sta pokazala food stilistka Sabina Penšek ter fotograf Tomo Jeseničnik. Preživeli smo delovno zahteven, vendar izjemno prijeten dan.

Hvala vsem udeležencem!


PROJEKT:  „Originalni EU kvalitet – OK iz Slovenije” – promocija proizvodov iz svinjskega mesa na trgu Republike Srbije

OK Logo

Nosilec projekta: GIZ Mesne industrije Slovenije

Vrednost projekta: 929.891,00 EUR

Sofinanciranje EU: 80% (743.912,80)

Trajanje projekta: januar 2020 – december 2022

Izvajalec: DialogCo d.o.o. Proletarska c. 2 1000 Ljubljana

GIZ Mesne industrije Slovenije je pričel z izvajanjem ukrepov triletnega programa informiranja in promocije shem kakovosti – s poudarkom na izdelkih iz svinjskega mesa, ki nosijo EU simbol – zaščitena geografska označba. Projekt predstavlja nadaljevanje oz. nadgradnjo  istoimenske kampanje (naslov ukrepa: Originalna EU kakovost – promocija izdelkov iz svinjskega mesa na trgu Republike Srbije; številka sporazuma o dodelitvi nepovratnih sredstev: 734224-OrQ; trajanje ukrepa: 1. 2. 2017–31. 1. 2020; ciljna država: Republika Srbija), ki se je  zaključila  v začetku letošnjega leta.

Projekt zasleduje naslednje cilje:

  • Povečati seznanjenost oz.  ozaveščenost o prednostih kmetijskih proizvodov iz Evropske unije, ki zaradi strogih standardov, ki veljajo za proizvodne metode in trženje v uniji, zagotavljajo varnost, kakovost in sledljivost, ter posledično izboljšati percepcijo ter naklonjenost potrošnikov evropskim živilskim proizvodom.
  • Povečati ozaveščenost in prepoznavanje evropskih shem kakovosti, tako njihovega pomena kot tudi prepoznavnosti znakov shem, med potrošniki kot tudi v strokovnih in drugih javnostih.
  • Povečati prodajo in tržni delež proizvodov iz evropskih shem kakovosti  na srbskem trgu ter izboljšati dojemanje in odnos (in posledično zaupanje) srbskih potrošnikov do zaščitenih evropskih kmetijskih proizvodov, ki zagotavljajo kakovost in pristnost.
Kampanja je zasnovana tako informativno kot promocijsko, z načrtovanimi aktivnostmi na prodajnih mestih, v oglaševalskem prostoru, na javnih dogodkih in preko digitalnega oglaševanja.
Več informacij o projektu dobite na projektni spletni strani :

EU PROJEKT: Promocija proizvodov iz svinjskega mesa na tretjih trgih – 734224-OrgQizEU

Projekt ref. št. 734224 – OrgQ iz EU: Izvedbeni sklep EU Komisije: 18.11.2016

Sporazum ARSKTRP/ GIZ Mesne industrije Slovenije: 33042-1/2016/18: 31.1.2017

Začetek izvajanja projekta: 1.2.2017

Trajanje projekta: 36 mesecev

Neto vrednost projekta:  743.226,40 €

Sofinanciranje EU: 80 % (20 % lastni delež)

CILJI PROMOCIJSKEGA PROGRAMA:

  • Povečati ozaveščenost in prepoznavanje evropskih shem kakovosti, tako njihovega pomena kot tudi prepoznavnosti znakov shem.
  • Povečati tržni delež izdelkov iz svinjskega mesa evropskega porekla na srbskem trgu.
  • Povečati seznanjenost oz. ozaveščenost o prednostih kmetijskih proizvodov iz Evropske unije, ki zaradi visokih standardov, ki veljajo za proizvodne metode in trženje v Uniji, zagotavljajo varnost, kakovost in sledljivost.

NOSILNI PRODUKT KAMPANJE: Kranjska klobasa

Kranjska klobasa predstavlja slovensko kulinarično posebnost, katero lahko proizvaja le 13 slovenskih certificiranih proizvajalcev. Kot tradicionalni prehrambeni proizvod je na nacionalni ravni zaščitena z geografsko označbo in predstavlja simbol slovenske dediščine, na katero smo Slovenci upravičeno ponosni.

Proizvedena je iz najbolj kakovostnega svinjskega mesa in slanine z dodatkom nitritne soli, začinjena samo s česnom in poprom ter spet z leseno palčko (špilo).

Brez dvoma je njeno ime eno od mednarodno najbolj poznanih slovenskih imen v kulinariki. Slovenci so jo v času izseljevanja ponesli v svet in jo naredili poznano po celem svetu. V germanskem svetu je poznana pod nazivom ”krainer wurst” v angloameriškem pa ”kransky sausage”.

Ostali produkti kampanje:

Kraški pršut, Zgornjesavinski želodec, Prleška tünka, Prekmurska šunka

 

SLOGAN KAMPANJE: Originalna Kakovost / Originalni Kvalitet.

 

Na projektni strani http://www.ok-kvalitet.eu/ imajo srbski potrošniki možnost spoznati tako izdelke iz svinjskega mesa, zaščitenega z evropsko shemo kakovosti, pridobiti informacije o degustacijah in dogodkih, ter spoznati proizvajalce, ki sodelujejo v projektu (Celjske mesnine, Kras, Panvita, Pršutarna s’Krasa). Prav tako so imeli preko spletne strani ali pa z izpolnitvijo anketnega lista sodelovati v nagradni igri. Nagrade je je lokalna partnerska agencija, ki je poskrbela tudi za dobavo proizvodov,  nagrajencem poslala po pošti. Imena nagrajencev so bila objavljena tudi na spletni in FB strani projekta https://www.facebook.com/Originalni-EU-kvalitet-1219714921487384/.

Skozi celo projektno leto so se v najbolj obiskanih trgovskih središčih v različnih srbskih mestih poudarek Beograd in Novi Sad) izvedlo kar 617 degustacij, katerih namen je vzpostaviti neposreden  kontakt s potrošniki.

Za namen promocije je bila narejena tudi informativno-promocijska brošura, katera na atraktiven način predstavlja bistvena sporočila kampanje.

Morda ste videli tudi za ta namen ustvarjen 20-sekudni TV oglas, ki se je predvajal na dveh najbolj gledanih TV postaja v Srbiji (TV Pink in RTS).

 

  1. c.

V srbski jezik smo prevedli tudi film o kraškem pršutu  (klik: video kraški pršut)

 

Degustacije se  izvajajo skladno s programom, načrtovanih je 740 degustacijskih dogodkov. Za nami je že največji informativno-promocijski dogodek Dan EU kakovosti skupaj z novinarsko konferenco. Dogodek je bil namenjen predstavnikom distribucijskih podjetij, trgovskih verig, trgovskim potnikom in tržnikom, organizacij, ki se ukvarjajo s kakovostjo in varnostjo prehranskih izdelkov ter drugim institucijam, ki jih ta tematika zadeva. Klik: Dan EU kakovosti.